marți, 3 martie 2015

Mierea, comoara a naturii.



Mierea a fost utilizata de numeroase culturi de-a lungul istoriei datorita numeroaselor proprietati curative. Poate fi folosita ca antioxidant, are proprietati antimicrobiale, antibacteriale si antifungice, creste rezistenta la efort, fiind o sursa bogata de vitamine si minerale. Mierea impreuna cu laptele sunt folosite pentru a curata si hranii pielea. Totusi proprietatile curative ale mierii depind de calitatea acesteia.

Atat pretul cat si calitatile curative ale mierii depind de factori precum: tipul de flori, procesul de amestecare, conditiile de depozitare sau temperatura. Spre exemplu mierea poliflora (obtinuta din mai multe tipuri de fori) are mai multe beneficii decat mierea obtinuta dintr-un singur tip de flori.

Mierea este un substitut pentru zahar. Contine aproximativ 69% glucoza si fructoza, fiind mult mai sanatoasa decat zaharul obisnuit. Mierea contine vitamina C, calciu si fier in timp ce continutul de minerale si vitamine al zaharului este nesemnificativ.
Consumul de miere ajuta la pierderea in greutate. Desi are mai multe calorii decat zaharul cand este consumata cu apa calda ajuta la dizolvarea grasimii acumulate de organism.
O lingura de miere contine 64 de calorii, fiind o excelenta sursa de energie. O lingura de zahar contine numai 15 calorii. Carbohidratii din miere sunt usor transformati in glucoza deoarece este extrem de usor pentru corp sa digere aceasta substanta naturala.

Studiile efectuate au demonstrate ca mierea este utila pentru cresterea rezistentei la efort. Ajuta la refacerea muschilor, a nivelului zaharului din sange precum si a cantitatii de insulina dupa activitati sportive.
Mierea contine numeroase cantitati de minerale si vitamine. Acestea sunt strans legate de cantitatea si tipul de flori utilizate pentru productia de miere.
Consumul de miere ajuta la cresterea agentilor antioxidanti, stimuleaza productia de anticorpi si lupta impotriva microbilor. In medicina traditionala mierea este folosita pentru tratarea infectiilor respiratorii. Consumul zilnic ne ajuta sa eliminam mucusul si sa reducem neplacerile cauzate de astm.
Studiile efectuate au arata ca mierea duce la disparitia bolilor cauzate de Eschetichia coli si salmonella. Mierea este eficienta in tratarea bacteriilor care au dezvoltat rezistenta la antibiotice.


Consumul de miere reduce constiparea si balonarea datorita efectelor laxative. Mierea este bogata in bacterii probiotice benefice, care ajuta digestia, cresc rezistenta sistemului imunitar si reduc alergiile.

Mierea imbunatateste calitatea somnului copiilor, reducand tusea pe timpul noptii, inducand un somn odihnitor. Mierea este folosita pentru tratarea dermatitei seboreice si matretii. Se aplica pe zonele cu probleme, se maseaza pentru 2 – 3 minute, se lasa sa actioneze 3 ore dupa care se clateste cu apa calduta.


Mierea inchisa la culoare contine o cantitate mai mare de antioxidanti. Mierea nu se strica si poate fi pastrata perioade indelungate (borcane cu miere au fost gasite in piramidele faraonilor).

Mierea nu trebuie sa fie consumata de copiii sub 12 luni datorita continutului de spori care pot cauza botulism. Acesti spori se gasesc in praf si sol si este posibil sa ajunga in mierea destinata consumului. Sistemul imunitar al bebelusilor nu este suficient de puternic pentru a lupta cu aceste infectii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu