sâmbătă, 21 martie 2015

Vitamina Soarelui



Se estimeaza ca aproape jumatate din populatia Marii Britanii sufera de lipsa vitaminei D. Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de “vitamina soarelui” deoarece corpul o obtine prin expunerea la soare. Vitamina D este esentiala pentru sanatatea dintilor si a oaselor, iar lipsa ei duce la aparitia unor probleme grave de sanatate atat in randul adultilor cat si in randul copiilor.

 De multe ori suplimentele de vitamina D sunt prezentate drept pilule minune care ofera protectie impotriva diabetului, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inima, depresiei si chiar cresterii in greutate.

Din perioada copilariei pana la batranete, vitamina D este un element esential care ajuta la absorbtia calciului si fosforului in organism. Aceste doua minerale asigura sanatatea oaselor si a dintilor. Pentru copii vitamina D ajuta la cresterea sanatoasa a oaselor, previne aparitia rahitismului (care cauzeaza oase fragile si curbate). In cazul batranilor o doza zilnica de vitamina D a redus aparitia fracturilor la coapse.

Cu cat locuim mai departe de ecuator cu atat creste incidenta persoanelor care sufera de scleroza multipla (MS). Cercetatorii au descoperit legaturi importante intre expunerea la soare, nivelul de vitamina D din organism si scleroza multipla. Astfel nivelul scazut de vitamina D din sange creste riscul de MS.

Deficienta de vitamina D poate cauza diabet de gradul doi, persoanele care au un nivel ridicat al viteminei D prezinta un risc mai mic de aparitie al diabetului de grad doi. Marea majoritate a persoanelor supraponderale sau obeze au un nivel scazut al vitaminei D. Pierderea in greutate duce la eliberarea vitaminei D in organism datorita consumului grasimii din corp. Un studiu din anul 2013 sugereaza o relatie directa intre cresterea masei corporale si scaderea nivelului de vitamina D. Vitamina D ramane captiva in interiorul tesutului gras, neputand astfel circula prin corp. Nivelul de vitamina D din sangele unei persoane supraponderale este mai mic.

Vitamina D este importanta pentru functionarea si dezvoltarea creierului, crescand nivelul secretiei de serotonina din creier. Cercetarile efectuate de olandezi au stabilit ca persoanele care sufereau de depresie si aveau nivelul vitaminei D din sange scazut, prezentau cele mai severe simptome de depresie. Prezenta vitaminei D in sange in cazul acestor persoane fiind influientata de factori precum: greutate corporala, dieta si expunere la soare.

Atunci cand lumina solara atinge pielea corpul este capabil sa produca vitamina D. In functie de tipul de piele si intesitatea radiatiilor solare, expunerea timp de careva minute a corpului la soare, fara a utiliza crema cu factor de protectie ajuta corpul sa produca si sa stocheze suficienta vitamina D pentru un an. Persoanele care au tenul mai inchis la culoare au nevoie de o perioada mai mare de expunere la soare.

Consumul de somon, macrou, sardine sau ton (pestii grasi in general) asigura cantitati importante de vitamina D . Alte surse de vitamina D sunt ficatul (si produsele derivate din acesta), galbenusul de ou precum si anumte tipuri de ciuperci (Shitake).

Vitamina D este o vitamina solubila in grasime, de aceea in mod natural in mancarurile grase (precum peste gra, galbenus de ou sau ficat). Aceasta vitamina are nevoie de grasime pentru a putea fi absorbita, fara grasime o mica cantitate de vitamina D patrunde in sistemul sangvin. Aceasta vitamina adugata in mancaruri cu un continut de grasime redus este slab absorbita de organism.

Suplimentele de vitamina D se gsesc in farmacii, fiind disponibile in doua sortimente. Vitamina D3 (cholecalciferol) care este asemanatoare vitaminei D produse de corpul nostru. Vitamina D2 (ergocalciferol) o variant din plante a vitaminei D fiind utila in special persoanelor care sunt vegetariene. Ambele forme sunt eficiente cu mentiunea ca vitamina D3 este usor mai eficienta decat vitamina D2.

Suplimentele de vitamina D sunt recomandate cu precadere persoanelor cu varste peste 65 de ani, femeilor gravide sau care alapteaza, persoanelor cu un ten inchis la culoare, copiilor cu varste cuprinse intre 5 luni si 6 ani, persoanelor care petrec mult timp in spatii inchise. Vitamina D este recomandata pesoanelor obeze, celor care au suferit operatii de bypass gastric, celor cu alergie sau intolerant la lactoza sau problem ale colonului.

In cazul persoanelor cu deficienta de vitamina D nu exista mereu simptome. In cazul adultilor o deficient ridicata de vitamina D duce la aparitia osteomalaciei ( demineralizarea oaselor care cauzeaza fragilitatea oaselor, dureri si slabiciune musculara). In cazul copiilor lipsa vitaminei D cuzeaza aparitia rahitismuli. Determinarea nivelului de vitamina d din sange se obtine in urma analizei sangelui.

Anumite medicamente pot afecta capacitatea naturala a corpului de a adsorbi vitamina D. Laxativele, steroizii, medicamentatia pentru tensiune si colesterol pot influienta nivelelu de vitamina D din corp.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu