vineri, 13 martie 2015

Turmericul si curcumina.



Turmericul (Curcuma longa) este folosit de de aproape 4000 de ani pentru a trata diverse probleme de sanatate, dar si pentru a vopsii materialele textile. Studiile au arata ca turmericul lupta impotriva infectiilor, anumitor tipuri de cancer, reduce inflamatiile si trateaza diverse probleme digestive.

Este cunoscut si sub deumirea de “sofran indian” datorita culorii sale galben-portocalii (asemanatoare cu cea a sofranului). Turmericul provine din radacina plantei de turmeric, care are aroma si un gust specific.

Turmericul are un gust piperat, cald si amar si o aroma de portocala si ghimibir (plante cu care se inrudeste).
Turmericul provine din Indonezia si Sudul Indiei, fiind introdus in Europa de negustorii arabi la inceputul secolului al XIII-lea. Este folosit cu precadere in bucataria indiana, fiind principalul ingredient pentru prepararea traditionalului curry. Este folosit in  medicina traditionala chineza si indiana pentru tratarea problemelor digestive, de ficat, de piele si tratarea ranilor.

Compusii din turmeric poatra denumirea de cucumionizi dintre care cel mai important este cucumina. Aceasta are o puternica actiune anti-inflamtorie si este un puternic antioxidant. Totusi continutul de curcumina din turmeric nu este atat de ridicat (aproximativ 3% din greutatea sa). Pentru a beneficia de proprietatile anti- inflamtorii este necesar sa consumam un extract de turmeric care contine cantitati mai mari de curcumina. 

Curcumina este greu absorbita in sistemul sangvin, insa consumul de piper negru creste absorbtia de curcumina in organism. Curcumina dizolva grasimea fiind indicata atunci cand luam o masa consistenta.
Turmericul  si curcumina ajuta corpul sa lupte impotriva “invadatorilor” si ajuta la repararea tesuturilor. Fara inflamatie bacteriile ar invada corpul si ar cauza decesul. Inflamatia acuta (pe perioade scurte de timp) este benefica, devine o problema cand este prezenta pe perioade lungi de timp (cronica). Curcumina este un puternic anti-inflamator, asemanator ca intensitate anumitor medicamente. Curcumina este o substanta bioactiva care lupta impotriva inflamatiei la nivel molecular.

Oxidarea celulara este considerate a fi raspunzatoare pentru imbatranire si aparitia bolilor. Aceasta se datoreaza prezentei radicalilor liberi care reactioneaza in prezenta substantelor organice importante (precum acizii grasi si proteinele).
Curcumina actioneaza asemenea unui puternic antioxidant si protejeaza corpul impotriva radicalilor liberi. Tot ea imbunatateste activitatea enzimelor gasite in mod normal in corpul nostru.
 
In trecut se credea ca neuronii erau capabil sa se divizeze si sa se imulteasca dupa perioada copilariei timpurii. Cu timpul s-a demonstrat ca aceasta afirmatie nu este adevarata. Neuronii sunt capabili de a forma noi conexiuni dar in anumite zone ale creierului (unde se pot multiplica si creste in numar). Multe boli ale creieruli sunt cauzate de scaderea nivelului de hormoni. Curcumina stimuleaza productia acestora si imbunatateste memoria.

Bolile de inima reprezinta una din principalele cauze ale decesului la nivel mondial. Curcumina poate fi utila in astfel de problem deoarece imbunatateste functionarea endoteliului (o componenta importanta a peretelui vascular). Datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii si antioxidante cucrcumina imbunatateste calitatea endoteliului.

Artrita este o boala caracterizata prin inflamarea articulatiilor. Studiile au aratat ca in anumite cazuri curcumina ajuta la tratarea simptomelor de artrita fiind mai eficienta decat anumite medicamente.
Curcumina are efecte antidepresive insa nu exista suficiente cercetari in acest domeniu.

Plantele sunt folosite din cele mai vechi timpuri ca remedii pentru diverse probleme. Totusi acestea pot cauza efecte secundare deoarece interactioneaza cu medicamente, suplimente sau alte plante de aceea este indicat sa consultam un specialist inainte de inceperea tratamentului. Suplimentele de turmeric sau curcumina sunt considerate a fi sanatoase daca se respecta dozele recomandate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu