Turmericul (Curcuma longa) este folosit de de aproape 4000 de ani pentru a trata diverse probleme de
sanatate, dar si pentru a vopsii materialele textile. Studiile au arata ca
turmericul lupta impotriva infectiilor, anumitor tipuri de cancer, reduce
inflamatiile si trateaza diverse probleme digestive.
Este cunoscut si
sub deumirea de “sofran indian” datorita culorii sale galben-portocalii
(asemanatoare cu cea a sofranului). Turmericul provine din radacina plantei de
turmeric, care are aroma si un gust specific.
Turmericul are un gust piperat,
cald si amar si o aroma de portocala si ghimibir (plante cu care se inrudeste).
Turmericul provine
din Indonezia si Sudul Indiei, fiind introdus in Europa de negustorii arabi la
inceputul secolului al XIII-lea. Este folosit cu precadere in bucataria
indiana, fiind principalul ingredient pentru prepararea traditionalului curry.
Este folosit in medicina traditionala
chineza si indiana pentru tratarea problemelor digestive, de ficat, de piele si
tratarea ranilor.
Compusii din
turmeric poatra denumirea de cucumionizi dintre care cel mai important este
cucumina. Aceasta are o puternica actiune anti-inflamtorie si este un puternic
antioxidant. Totusi continutul de curcumina din turmeric nu este atat de
ridicat (aproximativ 3% din greutatea sa). Pentru a beneficia de proprietatile
anti- inflamtorii este necesar sa consumam un extract de turmeric care contine
cantitati mai mari de curcumina.
Curcumina este greu
absorbita in sistemul sangvin, insa consumul de piper negru creste absorbtia de
curcumina in organism. Curcumina dizolva grasimea fiind indicata atunci cand
luam o masa consistenta.
Turmericul si curcumina ajuta corpul sa lupte impotriva
“invadatorilor” si ajuta la repararea tesuturilor. Fara inflamatie bacteriile
ar invada corpul si ar cauza decesul. Inflamatia acuta (pe perioade scurte de
timp) este benefica, devine o problema cand este prezenta pe perioade lungi de
timp (cronica). Curcumina este un puternic anti-inflamator, asemanator ca
intensitate anumitor medicamente. Curcumina este o substanta bioactiva care
lupta impotriva inflamatiei la nivel molecular.
Oxidarea celulara
este considerate a fi raspunzatoare pentru imbatranire si aparitia bolilor.
Aceasta se datoreaza prezentei radicalilor liberi care reactioneaza in prezenta
substantelor organice importante (precum acizii grasi si proteinele).
Curcumina
actioneaza asemenea unui puternic antioxidant si protejeaza corpul impotriva
radicalilor liberi. Tot ea imbunatateste activitatea enzimelor gasite in mod
normal in corpul nostru.
In trecut se credea
ca neuronii erau capabil sa se divizeze si sa se imulteasca dupa perioada
copilariei timpurii. Cu timpul s-a demonstrat ca aceasta afirmatie nu este
adevarata. Neuronii sunt capabili de a forma noi conexiuni dar in anumite zone
ale creierului (unde se pot multiplica si creste in numar). Multe boli ale
creieruli sunt cauzate de scaderea nivelului de hormoni. Curcumina stimuleaza
productia acestora si imbunatateste memoria.
Bolile de inima
reprezinta una din principalele cauze ale decesului la nivel mondial. Curcumina
poate fi utila in astfel de problem deoarece imbunatateste functionarea
endoteliului (o componenta importanta a peretelui vascular). Datorita
proprietatilor sale anti-inflamatorii si antioxidante cucrcumina imbunatateste
calitatea endoteliului.
Artrita este o
boala caracterizata prin inflamarea articulatiilor. Studiile au aratat ca in
anumite cazuri curcumina ajuta la tratarea simptomelor de artrita fiind mai
eficienta decat anumite medicamente.
Curcumina are
efecte antidepresive insa nu exista suficiente cercetari in acest domeniu.
Plantele sunt
folosite din cele mai vechi timpuri ca remedii pentru diverse probleme. Totusi
acestea pot cauza efecte secundare deoarece interactioneaza cu medicamente,
suplimente sau alte plante de aceea este indicat sa consultam un specialist
inainte de inceperea tratamentului. Suplimentele de turmeric sau curcumina sunt
considerate a fi sanatoase daca se respecta dozele recomandate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu