marți, 3 martie 2015

Energizeaza-te natural!



Pe masura ce nivelul de energie scade, datorita stilului de viata haotic, multi oameni cauta modalitati rapide de a combate oboseala. Bauturile energizante mascheaza simptomele de oboseala si deshidrateaza corpul. Marea majoritate a acestor produse contin cantitati ridicate de cafeina si zahar care au efecte negative asupra sanatatii. Starea de oboseala duce la scaderea sistemului imunitar si creste vulnerabilitatea instalarii depresiei si bolilor. Din fericire exista modalitati prin care ne putem energiza in mod natural corpul.

Activitate fizica moderata ca intensitate. 

Marea majoritate a oamenilor gandesc ca nu pot face efort atunci cand se simt obositi. Si este adevarat, acest lucru datorandu-se consecintelor unei activitati fizice intense: inima pompeaza mai mult oxigen si nutrienti in vasele de sange, palmanii si sistemul cardiovascular lucreaza intens cea ce la inceput ne face sa ne simtim si mai obositi. Insa tipul de activitate fizica care da cele mai bune rezultate pentru cresterea nivelului energetic, nu este dat de exercitiile solicitante care necesita consum de cantitati mari de energie. Studiile au demonstrat ca exercitiile fizice de intensitate scazuta (asemenea plimbatului cu bicicleta sau mersul pe jos in locuri linistite) pot alunga oboseala si re-energiza corpul mult mai eficient. Pentru persoanele cu nivel energetic redus 10 minute de exercitii sunt extrem de eficiente. Beneficiile mentale ale miscarii incep sa se simta extrem de repede inducand o stare pozitiva.

Dieta

In momentele de epuizare multe persoane apeleaza la batoane energizante pentru a suplimenta lipsa de energie. Este gresit sa apelam la acest tip de mancare atunci cand nivelul energetic este scazut, mai ales atunci cand nu ne este foame. Mancarea si bauturile enrgizante ( produsele cu continut mare de cafeina si zahar) induc o falsa crestere a nivelului energetic, urmat de o scadere brusca a acestuia.
In loc sa adaugam calorii inutile dietei zilnice pentru a preveni oboseala mai bine apelam la o dieta echilibrata. Nutrientii precum acizii grasi omega-3, fier, vitamina D, vitaminele B, zincul si magneziul ajuta la refacerea nivelului energetic al organismului si reducerea oboselii. 

Sursele naturale de hrana sunt net superioare suplimentelor ( pastile, tablete efervescente sau diverse bauturi) deoarece mancarea include cofactori, enzime si fitonutrienti care maximizeaza eficienta mineralelor si vitaminelor. Procurarea de antioxidanti din plante (fructe,legume si cereale) si reducerea consumului de produse bogate in zahar si faina au drept rezultat cresterea nivelului energetic.

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Studiile efectuate au aratat ca persoanele care iau micul dejun au o dispozitie mai buna si energie pe parcursul intregii zile. Acesta trebuie sa contina un amestec de carbohidrati, proteine si putina grasime.

Mai multa apa 

Cateodata chiar si cea mai usoara forma de deshidratare poate cauza senzatia de oboseala. Solutia este simpla: un pahar cu apa proaspata. Apa este importanta pentru a creste nivelul de energie mai ales dupa exercitii cand corpul are nevoie de fluide.
In concluzie pentru a combate oboseala este nevoie sa: consumam fructe (atat dupa masa cat si intre mese, ca mici gustari), sa ne hidratam corespunzator si sa nu sarim peste micul-dejun . Terapia cu lumina (petrecerea a cat mai mult timp afara) este eficienta deoarece stimuleaza productia de vitamina D. Lumina creste nivelul de endorfine (neurotransmitatori responsabili de dispozitie) ce ajuta la reglarea somnului. Timpul petrecut in aer liber contribuie scaderea senzatiei de epuizare si cresterea nivelului de energie.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu