joi, 5 martie 2015

Avocado, cum si de ce sa il consumi!



Bogat, cremos ,aromat fructul de avocado este versatil. Desi bogat in grasimi, abunda in nutrienti care asigura o dieta sanatoasa. Avocado este bogat in acizi grasi omega-3, grasimi bune care ajuta la formarea acidului alpha-linoleic. Grasimile monosaturate ajuta la reducerea colesterolului imbunatatind astfel starea generala de sanatate a corpului. Avocado are un continut ridicat de proteine, aproximativ 4 grame pe fruct si cantitati reduse de zahar.

Fructul contine vitamine si minerale esentiale, fiind o sursa excelenta de vitamina B5, vitamina K si fibre, care imbunatatesc digestia. Magneziul, fosforul, fierul si potasiul sunt prezente in cantitati variabile in compozitia fructului. Avocado proaspat contine licopen si betacaroten, antioxidanti importanti pentru sanatatea celulelor (reduc procesul de imbatranire prematura al celulelor). Cea mai mare concentratie a antioxidantilor este localizata in partea verde-inchis in apropiere de coaja.

Fructele de avocado provin din America Centrala si de Sud, fiind introduse in Jamaica la jumatatea secolului al XVII-lea de unde s-au raspandit in intreaga lume.

 Fructul de avocado care este bun pentru consum trebuie sa fie moale la atingere, dar sa nu aiba pete negre sau crapaturi. Daca este usor alungit si nu are forma rotunda inseamana ca a fost lasat sa se coaca in mediul sau natural si va avea o aroma mult mai intensa. Daca fructul este mai ferm el poate fi copt acasa. Pentru asta se va introduce intr-o punga de hartie sau se va aseza intr-un cos cu fructe lasandu-se la temperatura camerei unde se va coace in cateva zile. Pe masura ce fructul se coace, coaja se va inchide la culoare. Fructul de avocado nu trebuie refrigerat pana cand nu se coace.

 Odata copt poate fi pastrat in frigider o saptamana. Este indicat sa fie congelat intreg, nu felii deoarece astfel se evita expunerea la aer care duce la pierderea nutrientilor din compozitie. Pentru a evita oxidarea fructul de avocadose poate stropi cu zeama de lamaie.

In cele mai multe retete care au la baza avocado, fructul este folosit crud. Astfel el isi pastraza in totalitate aromele si nutrientii. Insa daca este nevoie de preparare termica aceasta trebuie facut la temperaturi cat mai scazute si pe perioade de timp cat mai scurte. Studiile au aratat ca 40 de secunde in cuptorul cu microunde (la temperatura medie) nu afecteaza in mod seminficativ structura acizilor grasi din compozitie. Avocado poate fi adaugat la finalul retetelor care necesita preparare termica.

Avocado este bogat in grasimi saturate si monosaturate, care reduc nivelul de colesterol si scad riscul bolilor de inima. Nivelul ridicat de aminoacizi poate fi asociat cu cresterea bolilor de inima insa vitamina B6 si acidul folic regleaza aceste probleme.

Avocado nu numai ca reduce nivelul colesterolului rau ci poate creste nivelul colesterolului bun. Studiile efectuate au aratat ca persoanele cu colesterol ridicat care au consumat avocado timp de o saptamana, au inregistrat o scadere a colesterolului rau si trigliceridelor cu 22 de procente si o crestere cu 11 procente a colesterolului bun. Avocado contine produsi bogati in beta-sitosterol care scade nivelul colesterolului.

Conform Reader’s Digest, concentratia ridicata de grasimi monosaturate din avocado opreste rezistenta insulinei, regland nivelul zaharului din sange. Fibrele solubile din avocado ajuta la mentinerea stabila a nivelului de zahar din sange. Concentratia scazuta de carbohidrati si zahar din avocado este un alt element cheie care stabilizeaza nivelul zaharului din sange.

Potasiul din componenta fructului de avocado este responsabil de mentinerea tensiunii normale.
Atunci cand vorbim de nutrienti, cantitatea totala a acestora nu este singurul lucru care conteaza. Este important ca acesti nutrienti sa fie absorbiti de corpul nostru, pentru a putea fi folositi. Anumiti nutrienti sunt solubili in grasime (au nevoie de grasime pentru a fi utilizati). Acesta este cazul vitaminelor A, D, E si K precum si al unor antioxidanti. Studiile au aratat ca adaugand avocado sau ulei de avocado salatelor crestem considerabil rata de absorbtie a antioxidantilor si vitaminelor. Este important sa adaugam o sursa de grasime sanatoasa atunci cand consumam legume.

Pe langa faptul ca imbunatateste absorbtia de antioxidanti, avocado este bogat in antioxidanti,precum luteina si zeaxantina care sunt importante pentru sanatatea ochilor.  Reduc riscul de cataracata si degenerare maculara (boala ce afecteaza vederea centrala).

Vitamina C si vitamina E gasite in avocado asigura hidratarea si stralucirea pielii. Crema cu avocado si vitamina B12, fiind eficienta in tratarea bolilor de piele.
Consumul excesiv de avocado duce la cresterea in greutate, datorita cantitatilor mari de grasimi nesaturate din compozitia fructului. Poate cauza deficiente nutritionale deoarece grasimea este digerata mult mai lent si se mentine mai multa vreme senzatia de saturatie. Exista persoane care pot avea alergie la avocado simptomele incluzand nas infundat, tuse si respiratie suieratoare. Simptomele dispar odata ce este oprit consumul de avocado.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu