sâmbătă, 7 martie 2015

Uleiul de masline, sanatate in stare lichida



Uleiul de masline este o alternativa buna ca sursa de grasimi sanatoase. Acesta impreuna cu o dieta echilibrata bazata pe legume, fructe si cereale integrale asigura nutrientii necesari sanatatii organismului. Uleiul de masline este un element cheie al dietei mediteraneene. Studiile au aratat ca persoanele care traiesc in aceste regiuni prezinta un risc redus de boli cornice si o durata mai lunga a vietii in comparatie cu persoanele care traiesc in alte zone ale globului. Aceasta se datoreaza acizilor grasi si antioxidantilor din compozitia uleiului de masline, elemente care imbunatatesc considerabil functionarea eficienta a organismului.

Uleiul de masline se obtine prin presarea maslinelor. Maslinele sunt bogate in ulei, fapt indicat si de denumirea in latina a copacului - Olea europea – oleum insemnand ulei in limba latina. Uleiul de masline este prezent pe piata intr-o varietate de sortimente in functie de modul de obtinere. Cu cat sunt rafinate mai putin cu atat sunt mai pretioase pentru sanatate.

Uleiul extra-virgin este cel mai sanatos tip de ulei. Se obtine din masline de prima presa. Uleiul este extras prin metode traditionale de presare la rece, fara a utiliza chimicale si la temperaturi reduse.

Uleiul virgin- este produs din masline de a doua  presa, fara chimicale si la temperaturi scazute.

Uleiul de masline- sau uleiul pur de masline, este un ulei inferior rezultat in urma presarii subsecvente a maslinelor de calitate inferioara ( utilizate pentru uleiul de masline virgin). Acest tip de ulei este rafinat (la temperaturi ridicate, folosind solventi chimici, presiune ridicata si filtrare). In cele din urma este amestecat cu o cantitate redusa de ulei de masline virgin pentru a ii reda culoarea si aroma.

Uleiurile light si extra-light- se obtin din masline de ultima presa. Au cea mai redusa calitate (fiind cel mai rafinat tip de ulei de masline). Aceste uleiuri contin foarte putina aroma si culoare naturala de ulei.

Pentru a conserva cat mai bine nutrientii din ulei este important sa il ferim de razele soarelui. Recipientele mici de sticla sunt excelente pentru stocarea uleiului (recipientele de plastic nu sunt indicate deoarece bucati mici de plastic pot contamina uleiul). Recipientele de metal sunt de asemenea utile pentru depozitarea uleiului de masline, desi nu exista suficinte date despre modul cum metalul afecteaza calitatea uleiului de masline. 

Este indicat sa se achizitioneze ulei de masline necesar pentru maxim 2 luni. Pentru a conserva cat mai bine nutientii din ulei, se poate transfera cantitatea necesara pentru o saptamana intr-un recipient mic de sticla pentru a evita cat mai mult cu putinta expunerea la aer. Sticla mica de ulei de masline poate fi pastrata la temperatura camerei, restul fiind depozitat in frigider. Cand este refrigerat uleiul de masline se solidifica si devine tulbure. Tinut la temperaturi scazute isi mentine proprietatile antioxidante. Este important ca uleiul de masline sa nu fie pastrat langa surse de caldura.

Pentru a nu isi modifica calitatile uleiul de masline nu trebuie folosti pentru alimentele ce necesita preparare termica.

Inca din cele mai vechi timpuri maslinul a reprezentat o sursa importanta de mancare, combustibil, lemn si medicament pentru numeroase civilizatii. Uleiul de masline a inceput sa fie consumat in urma cu 4000 de ani,  devenind simbol al pacii si intelepciunii.

Uleiul de masline este extrem de hranitor, continand vitamine precum E si K, insa abunda in acizi grasi cu rol benefic pentru organism precum, omega-6 si omega-3 ( grasimi monosaturate in proportie de 73%).
Este ceva neobisnuit sa ne gandim ca uleiurile culinare au proprietati anti-inflamtorii. Uleiurile vegetale contin in proportie de aproape 100% grasimi (denumite grasimi adaugate), iar consumul ridicat cauzeaza probleme inflamatorii. S-a demonstrate ca uleiul de masline are proprietati anti-inflamatorii datorita continutului ridicat de polifenoli

Acesti compusi anti-inflamatori cuprin noua categorii diferite de polifenoli.
In cazul pacientilor cu probleme de inima, uleiul de masline (si polifenolii din compozitie) au cauzat scaderea nivelului de proteina reactiva-C. Pentru a reduce inflamatiile nu este necesar sa consumam cantitati mari de ulei de masline, 1 – 2 linguri zilnic ofera importante beneficii anti-inflamatorii.

Numeroase probleme cardiovasculare- precum blocarea arterelor si vaselor de sange- sunt cauzate de stresul oxidativ si inflamatia cronica. Stresul oxidativ apare datorita prezentei  in exces a moleculelor supra-active de oxigen. Pentru a evita astfel de probleme se recomanda o dieta bogata in nutrienti antioxidanti. Inflamatia cronica este rezultatul unei varietati de factori, precum un metabolism si un stil de viata neechilibrat . Cea mai buna metoda de a evita inflamatia cronica este o dieta bogata in antioxidanti. Orice mancare bogata in antioxidanti naturali reduce riscul de boli de inima , deoarece contine combinatia exacta de nutrienti necesara indepartarii dezechilibrelor mentionate mai sus.

Antioxidantii ofera protectie vaselor de sange, uleiul de masline reducand riscul de peroxidare lipida din sange. Multe dintre grasimile din moleculele din sange au nevoie de protectie impotriva deteliorarii cauzate de oxigen. Polifenolii din uleiul de masline ajuta reducerea coagularii sangelui (din vasele de sange) dar si la reglarea productiei de plasma.

Uleiul de masline este printre putinele tipuri de ulei care contine in proportie de 75% grasimi sub forma acidului oleic ( acid gras omega-9, monosaturat). Acidul oleic echilibreaza corespunzator colesterolul total, colesterolul bun dar si colesterolul rau din corp.

Consumul de ulei de masline imbunatateste functionarea sistemului digestiv, asigurand protectia tractului digestiv inferior (a colonului) si echilibreaza numarul de bacterii din tractul digestiv.

Consumul de ulei de masline este asociat cu cresterea nivelului de calciu din sange ceea ce imbunatateste sanatatea sistemului osos. Uleiul de masline ajuta la o mai buna functionare a creierului, echilibrand functionarea sistemului nervos.

Dincolo de aroma, uleiul de masline nu are colesterol, grasimi trans, sare ,zahar sau gluten fiind o sursa excelenta de grasimi bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu