Uleiul de masline este o alternativa buna ca sursa de grasimi sanatoase. Acesta impreuna cu o
dieta echilibrata bazata pe legume, fructe si cereale integrale asigura
nutrientii necesari sanatatii organismului. Uleiul de masline este un element cheie al dietei mediteraneene. Studiile
au aratat ca persoanele care traiesc in aceste regiuni prezinta un risc redus
de boli cornice si o durata mai lunga a vietii in comparatie cu persoanele care
traiesc in alte zone ale globului. Aceasta se datoreaza acizilor grasi si antioxidantilor din compozitia uleiului
de masline, elemente care imbunatatesc considerabil functionarea eficienta a
organismului.
Uleiul de masline se obtine prin presarea maslinelor. Maslinele sunt bogate in ulei, fapt indicat si
de denumirea in latina a copacului - Olea
europea – oleum insemnand ulei in limba latina. Uleiul de masline este prezent
pe piata intr-o varietate de sortimente in functie de modul de obtinere. Cu cat
sunt rafinate mai putin cu atat sunt
mai pretioase pentru sanatate.
Uleiul extra-virgin
este cel mai sanatos tip de ulei. Se obtine din masline de prima presa. Uleiul este extras prin metode traditionale de presare
la rece, fara a utiliza chimicale si la
temperaturi reduse.
Uleiul virgin-
este produs din masline de a doua presa, fara chimicale si la temperaturi
scazute.
Uleiul de masline-
sau uleiul pur de masline, este un ulei
inferior rezultat in urma presarii subsecvente a maslinelor de calitate inferioara ( utilizate pentru uleiul de
masline virgin). Acest tip de ulei este
rafinat (la temperaturi ridicate, folosind solventi chimici, presiune
ridicata si filtrare). In cele din urma este amestecat cu o cantitate redusa de
ulei de masline virgin pentru a ii reda culoarea si aroma.
Uleiurile light si
extra-light- se obtin din masline de
ultima presa. Au cea mai redusa
calitate (fiind cel mai rafinat tip de ulei de masline). Aceste uleiuri
contin foarte putina aroma si culoare naturala de ulei.
Pentru a conserva cat mai bine nutrientii din ulei este
important sa il ferim de razele
soarelui. Recipientele mici de sticla sunt excelente pentru
stocarea uleiului (recipientele de plastic nu sunt indicate deoarece bucati
mici de plastic pot contamina uleiul). Recipientele de metal sunt de asemenea
utile pentru depozitarea uleiului de masline, desi nu exista suficinte date
despre modul cum metalul afecteaza calitatea uleiului de masline.
Este indicat sa se achizitioneze ulei de masline necesar
pentru maxim 2 luni. Pentru a
conserva cat mai bine nutientii din ulei, se poate transfera cantitatea
necesara pentru o saptamana intr-un recipient mic de sticla pentru a evita cat mai mult cu putinta expunerea la aer. Sticla mica de ulei
de masline poate fi pastrata la temperatura camerei, restul fiind depozitat in
frigider. Cand este refrigerat uleiul de masline se solidifica si devine
tulbure. Tinut la temperaturi scazute
isi mentine proprietatile antioxidante.
Este important ca uleiul de masline sa
nu fie pastrat langa surse de caldura.
Pentru a nu isi modifica calitatile uleiul de masline nu trebuie folosti pentru alimentele ce
necesita preparare termica.
Inca din cele mai vechi timpuri maslinul a reprezentat o
sursa importanta de mancare, combustibil, lemn si medicament pentru numeroase
civilizatii. Uleiul de masline a inceput sa fie consumat in urma cu 4000 de
ani, devenind simbol al pacii si
intelepciunii.
Uleiul de masline este extrem de hranitor, continand vitamine precum E si K, insa abunda in acizi grasi cu rol benefic pentru
organism precum, omega-6 si omega-3 ( grasimi monosaturate in proportie de
73%).
Este ceva neobisnuit sa ne gandim ca uleiurile culinare au proprietati
anti-inflamtorii. Uleiurile vegetale contin in proportie de aproape 100%
grasimi (denumite grasimi adaugate), iar consumul ridicat cauzeaza probleme
inflamatorii. S-a demonstrate ca uleiul de masline are proprietati anti-inflamatorii datorita continutului ridicat de polifenoli.
Acesti compusi
anti-inflamatori cuprin noua categorii diferite de polifenoli.
In cazul pacientilor cu probleme de inima, uleiul de masline
(si polifenolii din compozitie) au cauzat scaderea
nivelului de proteina reactiva-C. Pentru a reduce inflamatiile nu este
necesar sa consumam cantitati mari de ulei de masline, 1 – 2 linguri zilnic ofera importante beneficii anti-inflamatorii.
Numeroase probleme cardiovasculare- precum blocarea
arterelor si vaselor de sange- sunt cauzate de stresul oxidativ si inflamatia cronica. Stresul oxidativ apare
datorita prezentei in exces a moleculelor
supra-active de oxigen. Pentru a evita astfel de probleme se recomanda o dieta
bogata in nutrienti antioxidanti. Inflamatia cronica este rezultatul unei
varietati de factori, precum un metabolism si un stil de viata neechilibrat .
Cea mai buna metoda de a evita inflamatia cronica este o dieta bogata in antioxidanti.
Orice mancare bogata in antioxidanti naturali reduce riscul de boli de inima ,
deoarece contine combinatia exacta de nutrienti necesara indepartarii dezechilibrelor
mentionate mai sus.
Antioxidantii ofera protectie
vaselor de sange, uleiul de masline reducand riscul de peroxidare lipida
din sange. Multe dintre grasimile din moleculele din sange au nevoie de protectie
impotriva deteliorarii cauzate de oxigen. Polifenolii din uleiul de masline
ajuta reducerea coagularii sangelui (din vasele de sange) dar si la reglarea productiei de plasma.
Uleiul de masline este printre putinele tipuri de ulei care
contine in proportie de 75% grasimi
sub forma acidului oleic ( acid gras
omega-9, monosaturat). Acidul oleic
echilibreaza corespunzator colesterolul total, colesterolul bun dar si
colesterolul rau din corp.
Consumul de ulei de masline imbunatateste functionarea sistemului digestiv, asigurand
protectia tractului digestiv inferior (a colonului) si echilibreaza numarul de bacterii
din tractul digestiv.
Consumul de ulei de masline este asociat cu cresterea nivelului de calciu din sange
ceea ce imbunatateste sanatatea sistemului
osos. Uleiul de masline ajuta la o mai buna functionare a creierului, echilibrand functionarea sistemului
nervos.
Dincolo de aroma, uleiul de masline nu are colesterol,
grasimi trans, sare ,zahar sau gluten fiind o sursa excelenta de grasimi bune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu