miercuri, 25 martie 2015

Totul despre mustar



Printre beneficiile consumuli de mustar putem enumera reducerea durerilor musculare, tratarea dermatitei de contact si a problemelor respiratorii. Inca din timpuri vechi anumite parti ale plantei de mustar s-au dovedit a fi utile in tratarea cancerului, diabetului sau a detoxifierii corpului. Mustarul poate fi folosit ca antidot in cazuri de otravire, are efecte terapeutice asupra nevilor si ajuta la mentinerea sanatatii cardiace. 

Mustarul face parte din familia Brassica alaturi de brocoli si varza. Exista mai multe varietati de mustar insa cel mai des consumate sunt trei sortimente: mustarul alb (brassica alba), mustarul negru (brassica nigra) si mustarul maro (brassica juncea). Boabele de mustar albe sunt utilizate pentru producerea mustarului galben care are o aroma mai suava. Mustarul negru este cunoscut pentru aroma sa puternica in timp ce mustarul maro este utilizat pentru producerea mustarului Dijon datorita gustului sau puternic intepator.

Semintele de mustar sunt o sursa importanta de minerale precum calciu, magneziu, fosfor si potasiu. Semintele sunt bogate in foliate si vitamina A. Partile verzi ale plantei de mustar, precum frunzele plantei sunt o excelenta sursa de minerale esentiale, dar si o sursa buna de magneziu si fibre. In cantitati ceva mai reduse se gasesc vitaminele A, K si C.

Compusii fenolici si alti nutrienti prezenti in diferite parti ale plantei de mustar (seminte, frunze dar si uleiul de mustar) ofera numeroase benficii pentru santate.

Fiind membru al familiei Brassica, semintele contin cantitati ridicate de fitonutrienti, care actioneaza impotriva numeroaselor tipuri de cancer. Componentele regasite in semintele de mustar inhiba cresterea celulelor canceroase si ofera protectie impotriva formarii celulelor maligne. Elementele din semintele de mustar ajuta la restabilirea nivelelor de glutation (antioxidant intracelular).

Micutele seminte de mustar pot fi folosite ca tratament in cazul persoanelor care sufera de Psoriasis. Semintele de mustar reduc inflamatiile si leziunile cauzate de aceasta boala. De asemenea tratamentul cu boabe de mustar stiumleaza productia de enzime bune, care sunt eficiente in tratarea acestor afectiuni.

Semintele de mustar sunt indicate in tratamentul dermatitei de contact. Consumul semintelor de mustar ajuta la diminuarea simptomelor asociate cu dermatita de contact (vindecarea tesuturilor si reducerea inflamatiilor).

Uleiul de mustar este o alternativa sanatoasa atunci cand alegem ulei pentru gatit. Persoanele care sufera de probleme cardiovasculare si care au consumat ulei de mustar au beneficiat de o reducere a aritimiei si durerilor in piept. Aceste beneficii se datoreaza prezentei acizilor grasi omega 3.

Semintele de mustar sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a vindeca raceala si sinuzita. Actioneaza ca un decongestionant si expectorant care ajuta la indepartarea mucusului din acumulat de caile respiratorii. Calitatile curative ale acestei plante ajung in interiorul tesuturilor, curatand astfel excesul de mucus acumulat aici. Aceste proprietati ale mustarului il fac sa aiba si anumite efecte secundare, trebuie utilizat cu grija datorita senzatiei de arsura care poate afecta sanatatea tesuturilor care nu sunt afectate de mucus.

Semintele de mustar sunt folosite in tratarea bronsitei cronice. In timpul atacurilor de astm, masajul din amestec  de ulei de mustar si o mica cantiate de camfor imbunatateste respiratia (deoarece distruge sputa). 

Plasturii cu seminte de mustar erau folositi in trecut pentru tratarea bronsitei si stimularea circulatiei.

Acesti plasturi sunt utili in reducerea durerii si spasmelor. Mustarul inroseste pielea, atunci cand este aplicat sub forma de plasture pe zone afectate de reumatism sau zone cu dureri musculare are efect analgezic. Este de evitat apilcarea plasturelui pe zone cu rani deschise.

Consumul de mustar ajuta la curatarea corpului, in special de toxinele cauzate de narcotice si alcool.

Frunzele de hena fierte in ulei de mustar stimuleaza cresterea parului. Semintele de mustar prajite in ulei de cocos sau susan sunt un remediu eficient impotriva acneei si asigura o curatare in profunzime a tenului.

Frunzele de mustar sunt indicate a fi consumate de diabetici. Studiile au demontrat ca proprietatile antioxidante ale plantei de mustar neutralizeaza efectele moleculelor de oxigen liber.

Exista insa si anumite contraindicatii in utilizarea plantei de mustar. Persoanele care au ten sensibil trebuie sa evite utilizarea acestei plante. Consumate crude, semintele de mustar contin o substanta care poate afecta functionarea glandei tiroide.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu