vineri, 13 martie 2015

Paste cu ton - o reteta rapida pentru doi.


De multe ori prefer sa gatesc ceva proaspat, rapid si consistent. Atunci cand sunt pe fuga si nu am mult timp la dispozitie aleg de cele mai multe ori pastele. Sunt gata repede, sunt foarte  gustoase si  versatile. Favoritele mele sunt “Pastele cu ton”. Si pentru 2 persoane folosesc :

-250 grame de paste (Barilla, spaghete nr.5), fiecare poate utiliza ce tip de fainoase prefera;

-o conserva de ton bucati in ulei (cel bucati este mai gustos decat cel maruntit);

-aproximativ 180 grame de pulpa de rosii (sau cei norocosi pot folsi bullion de casa);
-o mana de busuioc  proaspat ( cam 40 de grame) sau busoioc uscat;
-parmezan ras;
-3 catei de usturoi;
-sare, piper sau ardei iute (eu am folosit piper cayenne);

-un varf de lingurita de zahar;

Pentru incepute o oala cu apa la fiert. Apa trebuie sarata, astfel incat sa obtinem concetratia de sare a apei de mare (asa ne sfatuiesc  italienii ). Dupa ce apa da in clocot se adauga pastele si se lasa la fiert pana sunt aproape gata, aproximativ 7 minute.
 
Cat timp pastele fierb avem suficinet timp sa pregatim sosul. Intr-o tigaie punem o lingura de ulei, eu il folosesc  pe cel din conserva de ton, si surplusul de ulei din conserva il scurg
. Cand se incinge uleiul punem usturoiul tocat marunt, piperul si piperul cayenne, si  lasam totul la calit timp de un minut amestecand din cand in cand. Adaugam si tonul in ulei, continuand sa amestecam. Este randul sosului de rosii sa fie incorporat. 

Daca sosul rezultat este prea gros trebuie diluat cu putina apa fierbinte de la paste. Comndimentam  cu putina sare si varful de lingura de zahar, nu trebuie foarte mult sare deoarece este suficienta in paste dar si in parmezan. Punem tigaia cu sosul de paste deoaprte si acum ne ocupam de paste.
Dupa ce au fiert, trebuie scurse si pastrat cam 250 ml (un pahar ) din apa in care au fiert. Dupa ce am scurs pastele le punem peste sosul din tigaie si le amestecam. Punem cratita pe foc si adaugam apa in care au fiert pastele. Se lasa la fiert pana cand sosul mai scade si se ingroasa. Se ia cratita de pe foc  si se adauga busuiocul proaspat, tocat marnut si se mai amesteca o data. Parmezanul se adauga in farfurie, in functie de preferintele fiecaruia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu