Fructele goji fac parte din familia Solanaceae
alaturi de plante precum: cartoful, rosia, vanata dar si plante otravitoare
precum matraguna. Provine din zona tibetana si mongoleza a muntilor Himalaya,
si a inceput sa fie cultivat in numeroase alte zone ale globului. Desi au fost introduse
recent pe piata occidentala, micile fructe rosii sunt utilizate de sute de ani
in Tibet si China, avand scopuri
culinare dar si medicinale.
Goji se numara printre putinele fructe care contin aminoacizi esentaili si concentratii ridicate de proteine.
Sunt incarcate cu vitamina C
(continand cea mai ridicata cantitate de carotenoizi gasita in fructe),
minerale si fibre. Contin de 15 ori
mai mult fier decat spanacul, precum
si calciu, selenium si zinc dar si alte minerale.
In medicina traditionala chineza fructele de goji cresc forta si longevitatea, actioneaza
asupra meridianelor din rinichi si ficat , reducand astfel durerile de spate,
ameteala si imbunatatesc vederea. Sunt consumate crude, in ceaiuri sau ca ingrediente
diferite tipuri de mancare.
De obicei fructele sunt comercializate
uscate dar se pot gasi si proaspete (se dezvolta extrem de usor in climate
calde). Sunt o alternativa excelenta pentru micul-dejun impreuna cu cereale, ovaz si iaurt. Ele se pot amesteca
cu nuci si ciocolata neagra, pentru a obtine gustari sanatoase facute in casa.
Cand este vorba de mancare gatita goji merg in combinatie cu carnea de porc sau
curcan, adaugand o nota de dulceata acestor preparate (continutul ridicat de vitamina C ajuta corpul sa
absoarba mai bine fierul).
Fructele de goji sunt bogate in vitamina C, fibre si au
putine calorii. Sunt o sursa excelenta
de fier si de vitamina A.
Consumul a aproximativ 100 de grame
din aceste fructe rosii asigura 10% din
cantitatea de fibre necesara
zilnic (lucru surprinzator pentru un fruct). Carbohidratii complexi din
compozitia fructului asigura o crestre lenta a nivelului zaharului din sange.
Studiile au aratat ca goji contine cantitati ridicate de antioxidanti, precum zeaxantina care este
responsabila pentru culoarea rosie a fructelor de goji. Antioxidantii protejeaza celulele din corp impotriva
expunerii la elemente nocive precum fumul si radiatiile. Mancarurile bogate in
antioxidanti contin numeroase fibre si putine grasimi nesanatoase.
Fructele de goji sunt extrem de hranitoare, inmagazinand
surse de energie sanatoase in portii mici. Aceste fructe nu au o corelatie
directa cu pierderea in greutate, insa pot face parte din planul unei diete care
implica pierderea de kilograme. Gustul bogat si continutul ridicat de
fibre, confera o senzatie de saturatie impiedicand astfel consumul excesiv de
alimente. Anumiti nutritionisti afirma ca o gustare usoara si sanatoasa poate reduce senzatia de foame la
mesele principale.
Anumite studii indica ca fructele goji sunt utile in reducerea tensiunii si a nivelelui de
zahar din sange. Consumul acestoara poate face diferenta in cazul persoanelor
care sufera de diabet si complicatii asociate cu tensiunea ridicata. Este
necesar sa consultam doctorul deoarece este posibil ca consumul de goji sa
interactioneze cu medicamentatia care subtiaza sangele.
Persoanele care sufera de artrita au observat reducerea
durerilor articulare in urma consumului de goji. Inflamatiile
incheieturilor si disconfortul cauzat de artrita pot fi diminuate prin actiunea
puternica a antioxidantilor din fructe.
Sucul obtinut din fructele de goji poate reduce reduce efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete.
Conform studiilor efectuate consumul de suc de goji a redus considerabil
inflamatiile produse de arsuri solare. Responsabil pentru asta sunt
antioxidantii din goji, care previn distrugerea celulelor.
Fructele de goji au culori apetisante, arome intense si pot
fi consumate in diverse combinatii. Consumul de suc de goji poate avea efecte
asupra starii mentale, imbunatatesc
performanta atletica, calitatea somnului dar si starea generala de bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu