Bananele sunt cele mai des consumate fructe de pe planeta.Bogate
in potasiu si fibre sunt fructe cu densitate calorica mare. Provin din
Malaezia dar s-au raspandit in Filipine si India, unde in anul 327 ien armata
lui Alexandru cel Mare mentioneaza ca erau cultivate. Au fost aduse in Africa
de negustorii arabi, descoperite aici de portughezi care la randul lor au adus
fructele in lumea noua. La inceput bananele erau accesibile doar in zonele de
coasta (deoarece sunt usor perisabile) insa odata cu dezvoltarea modalitatilor
de conservare s-au raspandit peste tot in lume. La ora actuala bananele se
cultiva in marea majoritate a zonelor tropicale si subtropicale, principalii producatori fiind Costa Rica,
Mexic, Ecuador si Brazilia.
O banana medie (aproxiamtiv 126 grame) contine 110 calorii, 30 grame de carbohidrati si un gram de proteine. Bananele nu contin
grasime, colesterol si sodiu.
Mentinand nivelul scazut al sodiului in organism ajuta la
scaderea tensiunii. Bananele contin potasiu un mineral esential pentru functionarea
inimii. Fibrele, potasiul, vitamina C si B din componenta bananelor
imbunatatesc sanatatea. O crestere a cantitatii de potasiu impreuna cu o
scadere a cantitatii de sodium este extreme de importanta pentru persoanele care
vor sa reduca riscul de boli
cardiovasculare. Studiile au aratat ca persoanele care consuma 4069mg de
potasiu pe zi reduc cu 49% riscul de boli de inima in comparatie cu cele care
consuma doar 1000mg pe zi.
O dieta bogata in potasiu este asociata cu reducera riscului
de infarct, protectie impotriva pierderii masei musculare, conservarea densitatii mineralelor din oase si
scaderea posibilitatii de a acumula pietre le rinichi.
Copiii care consuma o banana pe zi au cu 34% mai putine
sanse de a avea astm. Consumul de banane, portocale si suc de portocale in
primii ani de viata reduc riscul de
aparitie al leucemiei. Sursa buna de vitamina C, bananele lupta impotriva
formarii de radicali liberi
(raspunzatori pentru bolile canceroase). Consumul de legume si fructe bogate in
fibre, precum bananele scade riscul de cancer colorectal.
Persoanele care sufera de diabet de gradul I si se axeaza pe diete bogate in fibre, prezinta
un nivel mai redus al glucozei din sange, in timp ce persoanele cu diabet de
gradul II isi imbunatatesc nivele de zahar din sange, lipide si insulina.
O banana asigura 10% din
cantitatea de fibre necesara zilnic ajutand la digestie dar si la pierderea
in greutate. Bananele contin cantitati reduse de vitamina A cu rol esential in buna functionare a ochilor. Vitamina
A ajuta la conservarea membranei din jurul ochilor, fiind element gasit in component
proteinelor care asigura luminozitatea corneei.
Bananele sunt utile in intampinarea
depresiei stimuland productia de serotonina
(neurotransmitator responsabil de dispoztie). Vitamina B6 imbunatateste
calitatea somnului si magneziu ajuta la relaxarea muschilor.
Consumate in cantiati moderate nu au efecte nefaste asupra
sanatatii, insa consumate excesiv pot avea efecte negative. Sper deosebire de
alte fructe procesul de coacere nu incetineste dupa ce sunt culese. Trebuie
depozitate la temeratura camerei deoarece temepraturile mai ridicate grabesc
procesul de coacere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu