luni, 2 martie 2015

Bananele, sursa de energie



Bananele sunt cele mai des consumate fructe de pe planeta.Bogate in potasiu si fibre sunt fructe cu densitate calorica mare.  Provin din Malaezia dar s-au raspandit in Filipine si India, unde in anul 327 ien armata lui Alexandru cel Mare mentioneaza ca erau cultivate. Au fost aduse in Africa de negustorii arabi, descoperite aici de portughezi care la randul lor au adus fructele in lumea noua. La inceput bananele erau accesibile doar in zonele de coasta (deoarece sunt usor perisabile) insa odata cu dezvoltarea modalitatilor de conservare s-au raspandit peste tot in lume. La ora actuala bananele se cultiva in marea majoritate a zonelor tropicale si subtropicale, principalii producatori fiind Costa Rica, Mexic, Ecuador si Brazilia.

O banana medie (aproxiamtiv 126 grame) contine 110 calorii, 30 grame de carbohidrati si un gram de proteine. Bananele nu contin grasime, colesterol si sodiu.

Mentinand nivelul scazut al sodiului in organism ajuta la scaderea tensiunii. Bananele contin potasiu un mineral esential pentru functionarea inimii. Fibrele, potasiul, vitamina C si B din componenta bananelor imbunatatesc sanatatea. O crestere a cantitatii de potasiu impreuna cu o scadere a cantitatii de sodium este extreme de importanta pentru persoanele care vor sa reduca riscul de boli cardiovasculare. Studiile au aratat ca persoanele care consuma 4069mg de potasiu pe zi reduc cu 49% riscul de boli de inima in comparatie cu cele care consuma doar 1000mg pe zi.

O dieta bogata in potasiu este asociata cu reducera riscului de infarct, protectie impotriva pierderii masei musculare, conservarea densitatii mineralelor din oase si scaderea posibilitatii de a acumula pietre le rinichi.
Copiii care consuma o banana pe zi au cu 34% mai putine sanse de a avea astm. Consumul de banane, portocale si suc de portocale in primii ani de viata reduc riscul de aparitie al leucemiei. Sursa buna de vitamina C, bananele lupta impotriva formarii de radicali liberi (raspunzatori pentru bolile canceroase). Consumul de legume si fructe bogate in fibre, precum bananele scade riscul de cancer colorectal.

Persoanele care sufera de diabet de gradul I si se axeaza pe diete bogate in fibre, prezinta un nivel mai redus al glucozei din sange, in timp ce persoanele cu diabet de gradul II isi imbunatatesc nivele de zahar din sange, lipide si insulina.
 
O banana asigura 10% din cantitatea de fibre necesara zilnic ajutand la digestie dar si la pierderea in greutate. Bananele contin cantitati reduse de vitamina A cu rol esential in buna functionare a ochilor. Vitamina A ajuta la conservarea membranei din jurul ochilor, fiind element gasit in component proteinelor care asigura luminozitatea corneei.

Bananele sunt utile in intampinarea depresiei stimuland productia de serotonina (neurotransmitator responsabil de dispoztie). Vitamina B6 imbunatateste calitatea somnului si magneziu ajuta la relaxarea muschilor.

Consumate in cantiati moderate nu au efecte nefaste asupra sanatatii, insa consumate excesiv pot avea efecte negative. Sper deosebire de alte fructe procesul de coacere nu incetineste dupa ce sunt culese. Trebuie depozitate la temeratura camerei deoarece temepraturile mai ridicate grabesc procesul de coacere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu