vineri, 27 martie 2015

Fibrele, de ce e bine sa le consumam....



Poate mancarea constitui un medicament? In anumite cazuri da. In ultimii ani s-a demonstrat ca ceea ce mancam poate preveni aparitia anumitor probleme de sanatate, in special constipatia cronica.

Constipatia este un simptom nu o boala. Pentru a evita problemele legate de constipatie este suficient sa acordam mai multa atentie dietei zilnice. Numeroase mancaruri si plante bogate in fibre sunt disponibile pe piata.

Fibrele alimentare se refera la parti comestibile ale plantelor sau carbohidratilor care nu pot fi digerate. Fibrele se gasec in toate plantele comestibile (fructe, legume, grane, nuci, seminte). Un anumit tip de fibre este prezent in cochiliile crustaceelor, precum crabi, homari sau creveti.

Nu toate fibrele sunt de aceelasi fel. Anumite tipuri de fibre sunt solubile in apa in timp ce altele sunt insolubile in aceasta. Fibrele solubile incetinesc digestia, permitand astfel corpului sa absoarba nutientii din hrana. Fibrele insolubile grabesc trecerea rezidurilor prin intestine.

Marea majoritate a plantelor contin un anumit tip de fibre. Mancarurile care contin un nivel ridicat de fibre solubile cuprind: fasole uscata, ovaz, orez, orz, citrice, mere, capsuni, mazare si cartofi. Mancarea bogata in fibre insolubile cuprinde: cereale integrale, seminte, tarate si coaja a numeroase fructe si legume.

In cazul persoanelor care sufera de constipatie este indicat sa consume cereale integrale si paste. Fibrele din cereale au peretii celulari mult mai rezistenti la digestive si retin apa din sistemul celular. Faina din tarate actioneaza ca un laxativ natural.

Fructele si legumele proaspete sunt bogate in fibre. Fibrele care se gasesc in citrice si legume stimuleaza cresterea florei colonului, crestrea numarului unui anumit tip de bacterii din colon ajuta la mentinerea sanatatii intestinale.

In urma studiilor efectuate in mod normal un om consuma aproximativ 15 grame de fibre zilnic, o valoare scazuta in comparatie cu necesarul zilnic de fibre. Femeile ar trebui sa consume intre 21 – 25 de grame de fibre zilnic in timp ce barbatii intre 30 – 38 de grame de fibre zilnic. Este indicat ca in fecare zi sa consumam legume si fructe proaspete pe care sa le integram treptat in dieta pentru a evita crampele stomacale si balonare.

Prunele sunt bogate in sorbitol, ce are efect laxativ asupra corpului. Prunele uscate sunt bogate in antioxidanti (care lupta impotriva bolilor) si fibre atat solubile cat si insolubile. 180 de grame de prune negatite contin 12  grame de fibre.

Este indicat sa aprovizionam corpul cu fibre din mancarea consumata. Insa in cazul in care nu consumam suficiente fructe si legume putem apela la un mix de pudra de psyllium. Aceasta se amesteca intr-un pahar de apa si se consuma maxim de 3 ori pe zi. Trebuie sa consumam multa apa dupa ce am ingerat aceasta mixtura. Consumul mare de apa poate da o senzatie de balonare pana cand corpul beneficiaza de fibrele necesare.

O dieta bogata in fibre asigura disparitia constipatiei cronice in cele mai multe cazuri.In cazul persoanele care sufera de un transit intestinal lent rezultatele pot fi slabe si este indicat sa se consulte in specialist.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu