Fructul kiwi provine din Nordul Chinei si era cunoscut sub
denumirea de “agrisa chineza”, fiind cultivat pentru prima oara in Noua
Zeelanda la inceputul secolului XX. Kiwi este un fruct bogat in nutrienti si sarac
in calorii. Printre beneficiile consumului de kiwi putem enumera,
mentinerea structurii si sanatatii pielii, scaderea tensiunii si prevenirea
bolilor de inima.
Fructul de kiwi contine 274%
din cantitatea de vitamina C
necesara organismului, fiind un remediu extreme de bun pentru combaterea
starilor gripale dar si pentru cresterea sistemului imunitar. Vitamina K se gaseste din abundenta in compozitia fructului ( aproximativ 89% din doza recomandata zilinic),
vitamina cu rol important in combaterea cheagurilor din sange.
Kiwi contine vitamina
A (benefica pielii, oaselor, dezvoltarii danturii si sanatatii ochilor) si vitamina E ( de doua ori mai mult decat
in avocado si la jumatate din cantitatea de calorii). Potasiul este un element
ce sa gaseste in micul fruct, cu rolul de a balansa electroliti din corp si a
scadea tensiunea. Cuprul din kiwi este benefic pentru copii, sustinand
dezvoltarea armonioasa ( in special cresterea oaselor si dezvoltarea
creierului) dar si cresterea productiei celulelor rosii din sange ( crescand
rezistenta sistemului imunitar).
Kiwi este unul dintre putinele fructe bogate in vitamina B6 care asigura buna functionare a sistemului imunitar. B6 este
esentiala pentru sanatatea fetusului si a femeilor gravide. Vitamina B reduce
riscul de boli de inima si cancer. Fibrele din componenta fructului asigura
buna functionare a organismului.
Kiwi este recunoscut pentru cantitatile mari de vitamina C.
Acesta este un antioxidant primar,
solubil in apa, neutralizeaza radicalii
liberi care pot cauza leziuni celulelor ducand la inflamarea acestora si
cancer. Studiile au demonstrat ca vitamina C reduce incidenta bolilor precum: cancer
de colon, arteroscleroza si diabet. Deoarece vitamina C este necesara functionarii
sistemului imunitar, aceasta poate fi utila in prevenirea infectiilor urechii.
Fiind o sursa excelenta de fibre, Kiwi este util in reducerea nivelului colesterolului.
Fibrele sunt necesare pentru indepartarea
toxinelor din colon (acumularea de
toxine in colon duce la aparitia cancerului).
Kiwi este cunoscut pentru cantitatile ridicate de serotonina (hormon cu rol digestiv si
cardiovascular). Acest hormon are rol in imbunatatirea memoriei, dispozitiei,
somnului si regleaza apetitul.
Consumul de kiwi trebuie sa se faca in cantitati moderate
deoarece contine fructoza, care poate fii daunatoare santatii in cantitati
mari. De asemenea potasiul in exces afecteaza sanatatea rinichilor.
Cand fructul este copt el trebuie sa fie usor moale atunci
cand este atins. In cazul in care este necopt este recomandat sa il pastram
intr-o punga de hartie alaturi de o banana si mere timp de 6 zile. Astfel grabim
procesul de coacere.
Continand aproape 20 de nutrienti vitali, de 5 ori mai multa
vitamina C decat o portocala, kiwi este un super-fruct.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu