Bogat in nutrienti si cu un gust delicios, spanacul asigura
sanatatea pielii,parului, oaselor dar si necesarul de proteine, fier, vitamine, si minerale
utile organismului pentru a functiona normal. Iata cateva lucruri surprinzatoare despre aceasta minunata
planta:
-este indicat sa alegem pentru consum frunze cat mai tinere (baby-spinach). Frunzele mai mari sunt mai
mature si este posibil sa fie atoase. Frunzele de spanac care au fost depozitate in lumina directa a soarelui
contin mai multi nutrienti decat cele depozitate in locuri intunecoase.
-gatind spanacul
crestem beneficiile pentru sanatate. Spanacul gatit are de trei ori mai
multi nutienti decat cel crud. Asta deoarece corpul nostru nu este capabil sa
descompuna si sa utilizeze nutrientii din spanacul crud.
-insa in contradictie cu cele scrise mai sus studiile au
aratat ca sucul de spanac este cea
mai sanatoasa modalitate de consum. Amestecand in blender spanac cu alte fructe
si legume, obinem o bautura delicioasa si hranitoare.
-spanacul contine un compus denumit acid oxalic care blocheaza absorbtia calciului si fierului. O modalitate
usoara pentru a rezolva aceasta problema este sa comsumam spanacul cu un tip de
macare bogat in vitamina C (spre
exemplu portocale, mandarine sau pepene galben). O alta metoda de reducere a acidului
oxalic este prin fierberea frunzelor
de spanac pentru aproximativ 2 minute.
-congelarea
spanacului duce la diminuarea
calitatilor nutritive ale acestuia. Este indicat sa fie consumat proaspat
in ziua cand a fost achizitionat.
-este important sa alegem spanac care nu a fost tratat cu pesticide (deoarece acestea nu se indeparteaza
prin spalarea cu apa).
250 de grame de spanac crud contin 27 de calorii, 0.86 grame
de proteine, 30 miligrame de calciu, 0.81 grame de fier, 24 miligrame de magneziu,
167 miligrame de potasiu. Spancul este o sursa excelenta de magneziu, necesar metabolismului,
asigurand functionarea muschilor si a nervilor, sanatatii inimii si sitemului
imunitar (magneziu joca un rol important in sutele de reactii biochimice din
organism).
Persoanele cu tulburari digestive sau cele care urmeaza un
tratament cu antibiotic sunt predispuse unui deficit de magneziu si ar trebui sa
consume mai multe plante verzi.
Spanacul mai contine si vitamina
A, vitamina K, fosfor si fibre.
Antioxidantii din
compozitia spanacului (mai exact acidul alpha-lipoic) reduce nivelul de
glucoza, creste sensibilitatea la insulina si previne stresul oxidativ la
paientii cu diabet.
Spanacul ca si toate plantele verzi contine clorofila,care bolocheaza actiunea substantelor cancerigene. Riscul de a
dezvolta astm este mult mai redus la persoanele care consuma anumiti nutrienti.
Unul dintre nutrienti este beta-carotenul,
care se gaseste din plin in spanac. Brocoli,dovelacul, piersicle precum si
morcovii sunt alte excelente surse de beta-croten.
Deoarece contine cantitati ridicate de potasiu, spanacul este indicat sa fie consumat de
persoanele care au tensiunea ridicata, pentru a echilibra nivelul de sodiu din organism.
Deficientele de vitamina
K au fost asociate cu un risc crescut de fracutri ale oaselor. Consumul de
vitamina K este important pentru sanatate, intarind oasele, imbunatatin absorbtia calciului in
organism dar si reduce excretarea calciului urinar. Deoarece este bogat in
fibre si apa spanacul asigura sanatatea tractului urinar si previne
constipatia.
Spanacul este bogat in vitamina
A, vitamina necesara productiei de sebum
(care mentine parul hidratat). Vitamina A este necesara pentru cresterea tuturor tesuturilor din corp, inclusiv a pielii si a parului. Vitamina C
din spanac este esentiala pentru formarea
si mentinerea colagenului (care ofera structura parului si pielii).
Pierderea parului este cauzata de multe ori de lipsa de fier. Acesata poate fi
stopata prin consumul de mancaruri bogate in fier precum spanacul.
Persoanele care urmeaza un tratament cu substante care
subtieaza sangele (precum warfarina ) nu trebuie sa modifice brusc cantitatea de
vitamina K din organism (vitamina K joaca un rol important in coagularea
sangelui din vene). Consumul excesiv de potasiu are efecte nedorita saupra
sanatatii ficatului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu