marți, 24 martie 2015

Scortisoara, aliat al sanatatii



Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente, fiind folosit inca din perioada Egiptului Antic atat pentru aroma sa, dar si pentru scopuri medicinale. In acele timpuri scortisoara era considerata mai pretioasa decat aurul. Scortisoara este mentionata in una din caritle de medicina botanica chinezea ce dateaza din anul 2700 i.e.n. Scoartisoara este eficienta in tratarea unui numar mare de afectiuni.

Controlul nivelului de zahar din sange- Studiile au relevat ca scortisoara, prin elementele din compozitia sa poate fi utila persoanelor care sufera de rezistenta la insulina. Ea este des utilizata de cei care sufera de diabet de gradul doi, pentru a controla variatiile de zahar din sange.

Scortisoara de Ceylon este mai des utilizata decat cea de Cassia deoarece are cantitati mai reduse de cumarina (aceasat substanta in cantitati ridcate afecteaza santatea ficatului).

Infectiile cauzate de candida- Scortisoara actioneaza eficient impotriva infectiilor rezistente la medicamente. Studiile au arata ca uleiul de scortisoara a fost cel mai eficent impotriva Candidei. Ceaiul infuzat cu ulei de scortisoara pote fi o modalitate excelenta de a combate infectiile interne cu Candida si pentru a creste rezistenta sistemului imunitar.

Sindromul intestinului iritabil (SII)- Folosita ca digestiv, scortisoara reduce considerabil disconfortul cauzat de SII in special balonarea. Scortisoara distruge bacteria, vindeca infectia si permite sucurilor gastice sa functioneze normal. Crampele si durerile de stomac pot fi diminuate prin consumul zilnic a doua cesti de ceai de scortisoara.

Artrita si osteoporoza- Anumite persoane afirma ca in urma consumului de ceai de scortisoara au obsevat o reducere a durerilor cauzate de artrita. Scortisoara contine un nivel ridicat de mangan care este util pentru intarirea oaselor (persoanele care au lipsa de minerale au probleme cu osteoporoza).

Proproietati antibacteriene si antimicrobiale- Scortisoara are capacitatea de ai inhiba cresterea bacteriilor. Acesta poate fi unul din motivele pentru care este des utilizat in bucataria asiatica. In afara de aroma extraordinara, in combinatie cu alte condimente precum turmericul si chilli reprezinta o metoda excelenta de conservare fara a utiliza refrigerarea.

Neutralizeaza mirosuri neplacute- Uleiul pur di frunze de scortisoara nu numai ca miroase foarte bine, dar actioneaza si ca un neutralizator de mirosuri omorand bacteriile care creaza mirosuri neplacute. Sunt necesare cateva picaturi de ulei de scortisoara in apa difuzoarelor speciale si in cateva minute mirosurile sunt neutralizate. Uleiul de scortisoara diluat poate fi folosit pentru curatarea toaletelor, podelelor, suprafetelor din bucatarie pentru a indeparat mirosurile neplacute. Este o modalitate mult mia buna decat utilizarea substantelor chimice. Mirosul de scortisoara imbunatateste dispozitia in special in serile lungi de iarna.

Antioxidant puternic- Scortisoara este unul dintre primi sapte antioxidanti din lume (antioxidantii impiedica formarea radicalilor liberi, principalii responsabili de formarea aparitia canceroase). Antioxidantii sunt benefici pentru intreg organismul, reparand orice tip de celula din organism.

Pierderea in greutate- Scortisoara are un efect de subtiere a sangelui si prin urmare a cresterii circulatiei sangvine. Crestrea circulatiei sangelui implica o accelerare a metabolismuli care poate fi utila in lupta impotriva kilogramelor in plus. O atentie deosebita este necesara in cazul persoanelor care utilizeaza medicamentatie pentru subtierea sangelui.

Terapia prin masaj- Scortisoara este un bine cunoscut agent de incalzire. Combinata cu un ulei este eficienta in relaxarea si reducerea durerilor musculare. Doua, trei picaturi de ulei de scortisoara adaugate in cada pregatita pentru baie ajuta la relaxare.

Proprietati antifungice- Puternicele proprietati antifungice ale scortisoarei fac din aceasta remedial natural perfect impotriva unor afectiuni fungice precum ciuperca piciorului. Se pot utiliza bete de scortisoara sau cateva picaturi de ulei de scortisoara in apa in care se spala picioarele (rezultatele trebuie sa apara in trei zile de la inceperea tratamentului).

Raceala si tuse- Inca de la primele semene de raceala, stranut sau senzatie de mancarime in gat se administreaza ceai de scortisoara. Acesta opreste extinderea bolii. Acest lucru se datoreaza faptului ca este un puternic antioxidant si intensifica circulatia sangvina imbunatatind nivelele de oxigen din sange.

O lingura de praf de scortisoara contine aceeasi cantitate de antioxidanti ca o cana cu afine. Proprietatile natural antimicrobiene ale scortisoarei lupta efficient inmpotriva E. colli. Suplimentele de scortisoara sunt utile insa utilizate in exces pot cauza efecte secundare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu