Ciocolata neagra face parte din piramida alimentelor
necesare pentru o viata sanatoasa. Aceasta piramida cuprinde tipuri de mancare
care alimenteaza corpul cu energie si asigura nutirientii esentiali pentru un
stil de viata sanatos. Ciocolata este obtinuta din boabele de cacao ale arborelui
de cacao . Boabele de cacao sunt indepartate din pastai, fermentate, uscate,
prajite si macinate rezultand lichiorul de cacao. In urma presarii acestui
lichior se obtine untul de cacao sau o turta de cacao (din care rezulta pudra de cacao). De asemenea lichiorul de cacao se amesteca cu unt de cacao, zahar, vanilie ( si lapte in cazul ciocolatei cu
lapte) pentru a obtine ciocolata neagra.
Ciocolata neagra are gust usor amarui, semidulce. Contine un procent
ridicat de cacao (peste 60%) si adaos de zahar scazut, are un gust bogat si
aroma intensa.
Deoarece se obtine din unt de cacao care contine cantitati
ridicate de grasimi saturate (sub forma acidului stearic) are efect neutru
asupra nivelului colesterolului din organism (spre deosebire de uleiul de
palmier sau cocos). Este mai sanatoasa
deoarece se obtine fara a utiliza uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate
care au impact negativ asupre nivelului de colesterol.
Cu cat este mai inchisa la culoare (deci are un procent mai
mare de cacao) cu atat contine mai multi flavonoizi
(substante cu un puternic efect antioxidant). Flavonoizii protejeaza corpul
impotriva radicalilor liberi, care
duc la distrugerea celulelor din corp prin imbatranire prematura. Flavonoizii
din ciocolata ajua la reducerea
inflamatiilor si asigura protectie impotriva bolilor de inima (strans
legate de inflamatia excesiva).
Persoanele care sufera de diabet pot beneficia de pe urma consumului de ciocolata neagra care
lupta impotriva rezistentei la insulina. Studiile efectuate recent au aratat ca
bacteriile benefice care se gasesc spre finalul tractului digestiv fermenteaza
atat fibrele cat si antioxidantii din cacao.
Compusii din cacao actioneaza asemenea sucurilor digestive.
Curata enzimele iar substantele necomestibile sunt transferate in intestine
fiind descompuse de bacteriile din intestinul gros. Consumul de ciocolata
neagra stimuleaza productia de bacterii sanatoase
din colon, acestia descompun fibrele
nedigerate din cacao.
Ciocolata neagra este bogata in minerale precum calciu, fier si mangan. Acesta din urma permite metabolizarea
carbohidratilor si proteinelor si ajuta la producerea de guatamate (substanta implicate
in comunicarea nervoasa dintre celule). Manganul mentine sanatatea oaselor si cartilajelor.
Utilizata in cantitati corespunzatoare ciocolata poate reduce
stresul. Ciocolata neagra imbunatateste dispozitia
generala prin cresterea nivelelor de serotonina
si endorfina din creier. Conform studiilor efectuate consumul zilnic de
aproximativ 30 grame de ciocolata neagra de calitate buna imbunatateste
dispozitia si reduce stresul.
Laptele din ciocolata cu lapte, blocheaza actiunea antioxidantilor, de aceea ciocolata cu
lapte nu este o sursa de antioxidanti. Pentru a beneficia de nutrienti din
cacao trebuie evitat consumul de lapte. Ciocolata alba nu contine cacao si nu
este o sursa de antioxidanti.
Efectele secundare ale consumului de
ciocolata
Ciocolata contine cantitati insemnate de cafeina, persoanele sensibile la cafeina trebuie sa fie atente in
adaugarea acestui produs in dieta. Ciocolata neagra contine oxilati care cresc riscul de pietre la rinichi. Persoanele care
sufera de aceasta problema trebuie sa reduca cantitatea de oxilati din dieta (inclusiv
sa reduca consumul de ciocolata).
Modalitati sanatoase de a consuma
ciocolata neagra:
-ciocolata neagra de
buna calitate contine un procent ridicat de cacao. Este de culoare maro sau
maro inchis cu aspect lucios;
- cantitatea recomandata consumului zilnic este de aproximativ
30 grame pentru adulti, fiind bogata in calorii si grasimi;
-se recomanda sa consumam un fruct inainte de a manca ciocolata pentru a satisface nevoia de
dulce a organismului;
-trebuie savurata incet pentru a elibera si intensifica
aromele,
-fructele glazurate
in cicolata reprezinta o alternativa sanatoasa pentru desert;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu