joi, 5 martie 2015

Ciocolata neagra si sanatatea.



Ciocolata neagra face parte din piramida alimentelor necesare pentru o viata sanatoasa. Aceasta piramida cuprinde tipuri de mancare care alimenteaza corpul cu energie si asigura nutirientii esentiali pentru un stil de viata sanatos. Ciocolata este obtinuta din boabele de cacao ale  arborelui de cacao . Boabele de cacao sunt indepartate din pastai, fermentate, uscate, prajite si macinate rezultand lichiorul de cacao. In urma presarii acestui lichior se obtine untul de cacao sau o turta de cacao (din care rezulta pudra de cacao). De asemenea lichiorul de cacao se amesteca cu unt de cacao, zahar, vanilie ( si lapte in cazul ciocolatei cu lapte) pentru a obtine ciocolata neagra.

Ciocolata neagra are gust usor amarui, semidulce. Contine un procent ridicat de cacao (peste 60%) si adaos de zahar scazut, are un gust bogat si aroma intensa.

Deoarece se obtine din unt de cacao care contine cantitati ridicate de grasimi saturate (sub forma acidului stearic) are efect neutru asupra nivelului colesterolului din organism (spre deosebire de uleiul de palmier sau cocos). Este mai sanatoasa deoarece se obtine fara a utiliza uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate care au impact negativ asupre nivelului de colesterol.

Cu cat este mai inchisa la culoare (deci are un procent mai mare de cacao) cu atat contine mai multi flavonoizi (substante cu un puternic efect antioxidant). Flavonoizii protejeaza corpul impotriva radicalilor liberi, care duc la distrugerea celulelor din corp prin imbatranire prematura. Flavonoizii din ciocolata ajua la reducerea inflamatiilor si asigura protectie impotriva bolilor de inima (strans legate de inflamatia excesiva).
Persoanele care sufera de diabet pot beneficia de pe urma consumului de ciocolata neagra care lupta impotriva rezistentei la insulina. Studiile efectuate recent au aratat ca bacteriile benefice care se gasesc spre finalul tractului digestiv fermenteaza atat fibrele cat si antioxidantii din cacao. 

Compusii din cacao actioneaza asemenea sucurilor digestive. Curata enzimele iar substantele necomestibile sunt transferate in intestine fiind descompuse de bacteriile din intestinul gros. Consumul de ciocolata neagra stimuleaza productia de bacterii sanatoase din colon, acestia descompun fibrele nedigerate din cacao.

Ciocolata neagra este bogata in minerale precum calciu, fier si mangan. Acesta din urma permite metabolizarea carbohidratilor si proteinelor si ajuta la producerea de guatamate (substanta implicate in comunicarea nervoasa dintre celule). Manganul mentine sanatatea oaselor si cartilajelor.

Utilizata in cantitati corespunzatoare ciocolata poate reduce stresul. Ciocolata neagra imbunatateste dispozitia generala prin cresterea nivelelor de serotonina si endorfina din creier. Conform studiilor efectuate consumul zilnic de aproximativ 30 grame de ciocolata neagra de calitate buna imbunatateste dispozitia si reduce stresul.

Laptele din ciocolata cu lapte, blocheaza actiunea antioxidantilor, de aceea ciocolata cu lapte nu este o sursa de antioxidanti. Pentru a beneficia de nutrienti din cacao trebuie evitat consumul de lapte. Ciocolata alba nu contine cacao si nu este o sursa de antioxidanti.

Efectele secundare ale consumului de ciocolata

Ciocolata contine cantitati insemnate de cafeina, persoanele sensibile la cafeina trebuie sa fie atente in adaugarea acestui produs in dieta. Ciocolata neagra contine oxilati care cresc riscul de pietre la rinichi. Persoanele care sufera de aceasta problema trebuie sa reduca cantitatea de oxilati din dieta (inclusiv sa reduca consumul de ciocolata).
Ciocolata neagra contine un produs natural denumit tiamina, raspunzator de migrene (desi nu exista suficiente cercetari).  Nu toate persoanele care sufera de migrene sunt sensibile la tiamina.
 

Modalitati sanatoase de a consuma ciocolata neagra:

 -ciocolata neagra de buna calitate contine un procent ridicat de cacao. Este de culoare maro sau maro inchis cu aspect lucios;
- cantitatea recomandata consumului zilnic este de aproximativ 30 grame pentru adulti, fiind bogata in calorii si grasimi;
-se recomanda sa consumam un fruct inainte de a manca ciocolata pentru a satisface nevoia de dulce a organismului;
-trebuie savurata incet pentru a elibera si intensifica aromele,
-fructele glazurate in cicolata reprezinta o alternativa sanatoasa pentru desert;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu