joi, 26 martie 2015

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt bacterii si drojdii vii, extrem de importante pentru sanatatea organismului, in special sanatatea sistemului digestiv. De cele mai multe ori credem ca bacteriile sunt surse de boli. Corpul uman este plin de bacterii, bacteria bune si mai putin bune. Mentinerea unui echilibru corespunzator intre bacteriile bune si bacteriile rele este necesar pentru sanatatea optima a corpului.Termenul de probiotice este utilizat pentru a denumi bacteriile bune, acestea fiind necesare pentru mentinerea santatii intestinelor.

Probioticele se gasesc in mod natural in corpul uman, insa pot fi procurate din diverse tipuri de mancaruri si suplimente. Radacinile cuvantului probiotic provin din limba greaca unde pro inseamana “a promova” si biotic inseamana “viata”. Probioticele se definesc ca “organisme vii care adiministrate in cantitati adecvate confera numeroase beneficii gazdei”. Medicamentele, dieta, bolile precum si mediul de viata sunt elemente ce pot nivelelul de probiotice din organism.

Incepand cu anii ’90 oamenii au inceput sa acorde mai multa importanta probioticelor si modului in care ele influienteaza starea de sanatate. Desi pare a fi o noua descoperire probioticele ne sunt alaturi din momentul in care ne nastem. Atunci cand un copil se naste in mod normal el aduna bacterii din canalul de nastere al mamei sale. Aceste bacteriile benefice nu se transmit cand are loc o nastere prin cezariana, acesta fiind motivul pentru care anumiti copii nascuti prin cezariana prezinta alergii, un sistem imunitar mai slab si un nivel redus al florei intestinale din organism.

Probioticele ne protejeaza in doua moduri. In primul rand joaca un rol cheie in functionarea sistemului digestiv. Aici modul de viata poate fi fie cauza problemei, fie modul de rezolvare al acesteia. Mancarea nesanatoasa, stresul, lipsa somnului, consumul de antibiotic si mediul in care traim pot duce la dezechilibre ale florei bacteriene.


Atunci cand tractul digestiv este sanatos, acesta filtreaza si elimina elemetele toxice precum: bacteriile daunatoare, toxine, chimicale sau alte deseuri. De asemenea este facilitata absorbtia nutrienitilor necesari bunei functionari a organismului.

Este necesar sa nu distrugem toate bacteriile daunatoare. Corpul nostru are nevoie atat de bacteria bune cat si de cele rele insa intr-un anumit echilibru. Problemele apar atunci cand se inregistreaza dezechilibre, care cauzeaza diaree, infectii ale tractului urinar, dureri muscular si oboseala.

Probioticele influinteza sanatatea sistemului imunitar, care ofera protectie impotriva gemenilor. Daca sistemul imunitar nu functioneaza corespunzator pot aparea o serie de boli precum reactii alergice, probleme ale colonului, ulcere si o serie de infectii (diareea infectioasa, infectii ale pielii, infectii vaginale).

Produsele probiotice contin bacteria si drojdii care ajuta la refacerea echilibrului bacterial din organism. Exista numeroase tipuri de probiotice, care indeplinesc numeroase functii in intestine.

Lctobacillus-  exista mai mult de 50 de specii din acest tip de bacterii in organism. Se gasec in mod natural in sistemul digestiv, urinar si genital. Mancarurile care fermenteaza (precum iaurtul si anumite suplimente) sunt bogate in astfel de bacterii. Lactobacillius sunt folosite pentru tratarea si prevenirea unei game variate de boli precum: infectii ale tractului urinar, sindromul intestinului iritabil, diareea cauzata de antibiotice, tratarea intolerantei la lacoza,prevenirea infectiilor respiratorii precum si diverse afectiuni ale pielii (eczeme si acnee).


Bifidobacteria- exista peste 30 de specii de bifidobacterii. Ele denumesc bacteriile santoase din colon. Sunt prezente in tractul intestinal la cateva zile de la nastere (mai ales in cazul sugarilor hraniti cu lapte matern).

Saccharomyces boulardii- previn si trateaza diareea asociata cu consumul de antibiotice.

Streptococcus thermophilus- produce cantitati mari de enzime utile persoanelor cu intolerant la lactoza.

Enterococcus faecium- se gasete in mod normal in tractul intestinal al oamenilor si animalelor.

Leuconostoc- utilizat in procesarea mancarii.

Este indicat sa consumam mancaruri care contin probiotice si sa evitam suplimentele. In principiu se considera ca suplimtele de probiotice sunt sigure pentru sanatate. Printre efectele secundare ale consumului de suplimente probiotice putem enumera: dureri de stomac, diaree, balonare precum si posibile reactii alergice.


 

 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu